Jízdní kolo lze přepravit prakticky ve všech spojích Českých drah. Většina vlaků nabízí rozšířenou kapacitu pro přepravu jízdních kol a jsou označeny symbolem kola nebo kufru. Kola lze přepravovat také do zahraničí k populárním evropským cyklotrasám. Výletníci mají k dispozici 68 půjčoven jízdních kol ČD Bike, v mnoha z nich lze půjčit také elektrokolo nebo koloběžku.

Jízdní kolo lze přepravit prakticky ve všech spojích Českých drah, lze si je také vypůjčit v půjčovnách ČD Bike na 68 nádražích. Zdroj: Archiv ČD.
Jízdní kolo lze přepravit prakticky ve všech spojích Českých drah

„Přeprava jízdních kol je naše nejrozšířenější služba ve vlacích, kterou každoročně využívají desetitisíce cestujících. Výletníky na kole přepravujeme na kratších trasách, pokud vyrazí na jednodenní výlet, i na větší vzdálenosti, pokud míří na dovolenou v sedle kola. Stovky cyklistů z Česka i ze zahraničí pak využívá přepravu jízdních kol našimi spoji podél evropských cyklistických magistrál, třeba okolo Labe nebo k Dunaji. Zahájili jsme i provoz půjčoven kol ČD Bike v 68 stanicích. Loni jejich služeb využilo více než 7 000 zákazníků,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah.

Stále nejoblíbenější a nejrozšířenější způsob přepravy jízdních kol je forma spoluzavazadla. V takovém případě si kolo nakládá a vykládá cestující sám. Kolo je po celou dobu cesty také pod dohledem cestujícího. Tento způsob přepravy je možný ve vlacích bez označení s kapacitou cca 2 až 3 kola, např. v malých motorových vozech řady 810, nebo ve vlacích označených symbolem  piktogram kolo. V těchto vlacích je kapacita pro více kol, minimálně kola dvě. V dálkových spojích je pak obvykle možná nebo povinná rezervace místa. V takovém případě je použit symbol  piktogram kolo v kolečku  nebo  piktogram kolo v rámečku. Přeprava kola v takovém případě stojí 40 Kč do vzdálenosti 150 kilometrů a 60 Kč pro vzdálenost 151 a více kilometrů. Pro celodenní putování a opakované využití vlaku během dne lze koupit také celodenní síťový doklad pro kolo za 99 Kč.

V 576 spojích funguje také služba úschova během přepravy. V těchto vlacích je přeprava kola zajištěna ve speciálním voze v uzamčeném služebním oddíle. Kapacita úschoven je obvykle až několik desítek jízdních kol. Při nakládce a vykládce kol asistuje vlakový doprovod Českých drah. Vlaky jsou v jízdním řádu označeny symboly  ^, v případě možné nebo povinné rezervace pak  ± nebo °. Za přepravu kola v úschovně se platí stejně jako u spoluzavazadla a úschovné je zdarma.

V některých oblastech lze využívat i zvýhodněné podmínky pro cestování s jízdním kolem v rámci integrovaných dopravních systémů a regionálních nabídek například v příhraničí. Jde kupříkladu o cestování s kolem na území Prahy nebo s jízdenkami EgroNet, EURO-NISA-TICKET a další.

Vlakem k evropským cyklotrasám

České dráhy a jejich partneři vás dopraví s jízdním kolem také do zahraničí k mnoha atraktivním zahraničním cyklotrasám. Přímé vlaky z Česka směřují hned do několika míst na Dunajské nebo Labské cyklostezce. Snadno lze dosáhnout také cyklotrasu trasu Greenway Praha – Vídeň nebo Mnichov – Praha. Cílovou destinací pro cykloturisty tak mohou být např. Berlín a Hamburk, Krakov a Varšava, Žilina, Budapešť, Vídeň, Graz, Linec nebo Mnichov.

České dráhy odbavují jízdní kola přímými doklady do Německa, Rakouska, Maďarska, Nizozemska, Dánska, Lucemburska, Švýcarska, Polska, Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Belgie. Dovozné bez ohledu na přepravní vzdálenost je 10 eur, na Slovensko pak 3 eura. U mezistátních dálkových vlaků je obvyklá povinná rezervace místa pro přepravu jízdního kola.

Sezónní cyklovlaky míří do atraktivních cyklorájů Čech a Moravy

„I v letošním roce vypravujeme speciální turistické cyklovlaky. Míří z velkých měst do vyhledávaných cyklistických regionů nebo podél atraktivních cyklostezek. Jedná se např. o vlaky ‚Cyklo Ohře‘ mezi Chebem a Karlovými Vary, ‚Cyklo Brdy‘ z Prahy do Příbrami, Březnice a Blatné, ‚Český ráj‘ z Prahy do Jičína a Turnova, ‚Expres Pálava – Podyjí‘ z Brna do Šatova a další. Jedinečný zážitek pro rodiny s dětmi nabízí ‚Cyklohráček‘, který jezdí z Prahy do Slaného a v létě zamíří i do dalších míst Středočeského kraje,“ připomíná Jiří Ješeta. Cyklohráček nabízí jak speciální vagóny pro přepravu jízdních kol, tak vagóny vybavené stolními hrami nebo vozy upravené jako dětské hřiště. Podmínky přepravy kol v těchto speciálních cykloturistických vlacích jsou stejné jako v běžných spojích.

Půjčte si kolo nebo koloběžku na nádraží

Na 68 železničních stanicích Českých drah v různých koutech Čech, Moravy a Slezska si lze půjčit jízdní kolo. V řadě půjčoven jsou k dispozici také stále více populární elektrokola a koloběžky. Kola jsou kvalitně servisovaná a s kolem si lze vypůjčit také základní vybavení, především helmy. Využití cyklopůjčoven Českých drah má řadu výhod. Na cestu nemusíte převážet vlastní kolo. Kola lze ve většině případů vracet i v jiném místě, než jste si je půjčili a jejich přeprava na vybraných tratích v okolí půjčovny bývá bezplatná. Každoročně si kola v půjčovnách Českých drah půjčí tisíce zákazníků.

Podrobnosti k cestování s jízdním kolem lze vyhledat také na www.cd.cz/kolo.

Podrobnosti k půjčovnám jízdních kol ČD Bike lze vyhledat také na www.cd.cz/cdbike.