Řídicí výbor Českých drah dnes zvolil tři nové členy Dozorčí rady státem vlastněné akciové společnosti. Šestičlennou radu doplní vrchní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník, ředitel Centra pro efektivní dopravu Petr Šlegr a manažer Jiří Minka, který donedávna působil ve vrcholových funkcích PKP Cargo International.

„Všichni tři noví členové Dozorčí rady jsou zkušení profesionálové v oblasti ekonomiky a dopravy. České dráhy podobně jako jiné podnikatelské subjekty utrpěly v době koronavirové krize značné ztráty. Musejí se vypořádat s několikamiliardovým výpadkem tržeb od cestujících a přitom nepolevit v nastaveném trendu zvyšování efektivity, dál pokročit v obnově vozidel a zkvalitňování služeb,“ komentuje dnešní rozhodnutí Řídicího výboru ČD ministr dopravy Martin Kupka.

Miroslav Zámečník má za sebou kariéru poradce ministrů financí a průmyslu a obchodu, pracoval v Centru pro ekonomickou analýzu Kanceláře prezidenta ČSFR, ve Světové bance ve Washingtonu nebo jako člen Národní ekonomické rady vlády ČR. Působil i ve výborech pro audit ve společnostech ČD a ČD Cargo.

„Jeho přínos pro vedení našeho největšího železničního dopravce v době, kdy je ekonomika otřesená dopady koronavirové krize, je nezpochybnitelný. Stejně tak jako zkušenosti ze soukromého železničního byznysu, které přináší Jiří Minka. Svou kariéru dokonce kdysi začínal u Českých drah,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Později působil Jiří Minka ve vrcholových funkcích PKP Cargo International, AWT Čechofracht a AWT ROSCO. I další z nově zvolených členů Dozorčí rady Petr Šlegr v minulosti pracoval pro Skupinu ČD, konkrétně v dceřiných společnostech ČD – Telematika a VUZ. Byl také členem Řídicího výboru společnosti. Praxi v sektoru dopravy prohluboval v řídících pozicích na Ministerstvu dopravy a na Správě železnic.

Nově zvolení členové nahradí v Dozorčí radě ČD jejího bývalého předsedu Pavla Kysilku, který na vlastní žádost odešel již v závěru loňského roku, a dnes odvolané členy Jana Vrátníka a Vojtěcha Kocourka. „Rád bych poděkoval odcházejícím členům Dozorčí rady za jejich práci. Věřím, že se budeme na odborných fórech dál setkávat,“ dodává ministr dopravy Martin Kupka.

Změna je platná k 10. únoru 2022, resp. od 11. února 2022 začíná mandát nově zvoleným členům. Dozorčí rada Českých drah je šestičlenná, svého předsedu si tento orgán zvolí na svém příštím zasedání 15. 2. 2022.

Členové Dozorčí rady ČD, a.s.:

• Ing. Lenka Hlubučková – místopředsedkyně
  • Antonín Leitgeb – zástupce zaměstnanců